Monday, October 1, 2007

Sotong Sumbat Berempah



Bahan-bahan

600 gm sotong
500 ml air (Jeni agak2 saja)
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar, dihiris bulat
4 sudu makan rempah kari ikan (Jeni guna rempah kari daging/ayam)
2 sudu makan cili kisar (Jeni guna 1 je takut pedas hehe)
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi koktel secukupnya
Garam secukup rasa
1 sudu besar yogurt untuk memberikan rasa lemak2 sikit - Jeni tambah sendiri


Cara Membuatnya
Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga
rata. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau
hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi.
Ketepikan. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan
baki bawang dan cili hingga berbau. Masukkan rempah kari dan cili kisar.
Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampir pekat, campurkan kicap, serbuk
lada hitam, garam dan gula. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat.
Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat.
Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu.

Tutupkan api.

--------------------------------------------------------------------

Sumber : Variasi Maskan Utara, Norzailina Nordin
Gambar : Jeni Mokhtar - resipidotnet@yahoogroups.com


No comments: