700 g daging} dipotong sederhana besar
2 biji kelapa } ambil santan pekat
2 sudu besar kerisik } lebih elok guna home made kerisik
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
gula melaka secukup rasa
1 keping asam keping
Bahan kisar:
(kisar hingga halus dgn sebahagian drp santan)
10 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar ketumbar
2 cm halia2 batang serai (dimayang halus baru baling dlm blender)
Cara membuat:
Satukan daging dgn bahan kisar, kunyit serbuk dan asam keping .
Jerang atas dapur hingga daging kecut . Tuangkan santan biarkan
hampir kering . Masukkan garam, gula melaka diikuti kerisik dan
kacau hingga kering . Enak digandingkan bersama ketupat, nasi
impit atau lemang..dgn nasi putih pung enak juga
-------------------------------------------------------------------
Sumber resipi & gambar dari Noormasri - http://www.cariy.com.my/