Bahan-Bahan
5 biji lada kering
1/2 cawan udang kering
2 biji bawang besar dikisar halus
2 biji bawang putih
1/8 belacan
Segenggam asam, diramas dengan 4 cawan air
atau lebih, dan ditapis
Sedikit isi ikan kurau, dihiris nipis
500 gram bende kecil
500 gram kacang panjang, dipotong 1/2 jari panjang
10 biji jagung kecil, dipotong bulat-bulat
1 biji tomato besar, belah 4
Garam secukup rasa
Sedikit gula jika perlu
Cara Cara
Tuang semua rempah kisar beserta air asam didalam
periuk dan didihkan. Jika terlalu pekat, tambah lagi air.
Setelah mendidih masukkan garam, gaul rata. Masukkan
semua sayur. Masak sampai sayurnya lembut. Rasa, jika
tawar, tambah garamnya. Jika perlu taburkan sedikit gula.
----------------------------------------------------
Sumber : Asmah laili - Asian Food Channel