Wednesday, October 17, 2007

Ayam Panggang


1 ekor ayam,kira-kira 11/2kg hingga 2kg.Jangan buang kulit
1 buah pala,dikisar halus
1 sudu teh lada hitam, ditumbuk kasar
2 sudu teh sos soya ringan
1 sudu teh sos soya gelap
Jus dari 1 biji limau
200g mentega,dicairkan
Garam

1 biji bawang, didadu kepada 4 bahagian
500g kentang kecil, dicuci
10 helai atau lebih brokoli, dicuci
2 biji kentang, dibelah dan direbus dengan kulitnya sehingga masak
2 biji tomato, didadu kepada 4 bahagian
Beberapa biji tomato ceri
Beberapa biji lobak merah kecil, dikukus jika suka
Beberapa helai kubis, dikukus jika suka

CARANYA

1. Cuci bersih ayam dan toskan airnya. Ratakan sedikit garam
di keseluruhan ayam dan di dalamnya.

2. Sediakan tin membakar yang cukup besar untuk memanggang
ayam dan kesemua sayuran. Alaskan tin membakar dengan foil
aluminium yang besar sedikit dari tin pembakar. Panaskan ketuhar
ke 180°C.

3. Campurkan sos-sos soya, jus limau, lada hitam dan buah pala
di dalam sebiji mangkuk untuk dijadikan bumbu. Ratakan pada ayam.
Tambah mentega dan bumbu ke bahagian dalam ayam. Biarkan ayam
itu terperap.

4. Balikkan ayam dan ikat kakinya dengan benang putih. Dengan cara
yang sama, ikat penghujung kepak ayam menggunakan benang putih.

5. Letakkan ayam di dalam dulang pembakar dengan belakangnya
tertiarap. Ratakan bumbu yang sisa kepada ayam itu. Ratakan
mentega ke keseluruhan ayam, terutamanya pada bahagian dalam
ayam.

6. Masukkan beberapa biji kentang kecil, tomato ceri dan bunga
brokoli ke dalam ayam.

7. Letakkan beberapa biji kentang kecil di tepi dan bawah ayam. Hiasi
hidangan dengan tomato ceri, brokoli, tomato dan hirisan bawang.

8. Bakar ayam di dalam ketuhar selama 30 minit. Balikkan ayam dan
bakar lagi selama 20 minit sehingga masak.

9. Keluarkan ayam dari ketuhar dan hiasi tepinya dengan lobak merah
kecil dan bunga kubis. Tambahkan sedikit garam pada ayam dan
sayuran dan bakar di dalam ketuhar selama kira-kira 5 minit.
Hidangkan panas sendirian ataupun dengan roti bawang.
-----------------------------------------------------------
Sumber : Asmah Laili