Bahan-bahanya
5 ketul peha ayam
4 ketul kepak ayam
1 sudu tea perasa ayam
1 sudu tea Ketumbar - dikisar
½ sudu tea Jintan manis - dikisar
½ sudu tea Jintan Puteh - dikisar
2 sudu makan serbuk kari ayam
1 sudu tea garam secukupnya
1 sudu tea serbuk kunyit
11 batang cili api - dikisar
1 sudu tea Lada Hitam - dikisar
1 biji bawang puteh - dikisar
3 biji bawang merah - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 cm lengkuas - dikisar
1 batang serai - dikisar
3 - 5 sudu makan madu – ikut suka
5 sudu makan Gula Timbang
Minyak untuk menumis
2 helai daun limau purut
½ helai daun kunyit - dihis halus
2 keping asam keping - direndam lalu dihiris halus
3 sudu tea kerisik
Cara-caranya
Masukan Ayam ke dalam mangkuk lalu lumurkan dengan rempah
kari, serbuk kunyit dan bahan giling perapkan dalam 15 - 30 minutes.
Panaskan kuali masukan minyak dalam 6 sudu makan lalu masukan
ayam yang telah diperap tadi dengan kesemua rempahnya kacau rata.
Biar sehingga ayam mengeluarkan jusnya dan sehingga ayam empuk
dan sebati serta naik minyak Setelah ayam empuk dan naik minyak
masukan gula dan garam serta perasa ayam. kacau rata tambahkan
sedikit air. Biarkan ianya sehingga kering sedikit lalu masukan kerisik.
Kacau rata dan biarkan sehingga kuah sedikit pekat dan naik minyak lagi,
masukan asam keping tadi kacau rata lagi. Masukan daun kunyit kacau rata
dan biarkan ianya
-------------------------------------------------------------------
Sumber : http://cookingmarlina.wetpaint.com/