Monday, October 22, 2007

Ikan Goreng Bersos Nyonya

Bahan-Bahan

600 – 700 gm kerapu hitam
5 sudu besar jus limau nipis
6 batang cili merah
4 batang cili padi merah
1 sudu besar belacan atau serbuk belacan
2 ulas bawang merah kecil
1 biji buah keras
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos plum
Gula melaka Garam
Minyak
Tepong jagung
Daun ketumbar

Cara Cara
Bersihkan ikan dan keluarkan ususnya. Kelarkan di kedua-dua
bahagian ikan. Taburkan dengan sedikit garam dan lada sulah
serta sedikit tepong jagung. Panaskan minyak secukupnya
di dalam kuali. Masukkan ikan dan goreng di atas bahang api
yang panas selama seminit dua.Kecilkan api kepada bahang yang
sederhana dan goreng ikan sehingga ia rangup dan bertukar
menjadi kuning keemasan. Kemudian angkat dan tapiskannya
di atas kertas. Kisarkan cili merah, cili padi merah, bawang merah
kecil, belacan dan buah keras beserta sedikit air. Panaskan kuali
bersama 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan yang telah
dikisar tadi beserta jus limau nipis di atas api yang bahangnya
rendah sehingga wangi dan minyak mula naik. Tambahkan pula
sos cili, sos plum beserta gula melaka dan garam secukup rasa dan
biarkan ia selama tiga hingga empat minit. Tuangkan sos tersebut
di atas ikan goreng tadi dan hidangkannya segera bersama taburan
daun ketumbar di atasnya.

---------------------------------------------------------------

Sumber : Chef Skuter - Asian Food Channel