Bahan-bahan:
150 g ikan bilis } digoreng garing
80 g kacang tanah } digoreng garing
200 gm (1 keping) tempe } dipotong nipis dan goreng garing
6 ulas bawang merah } ditumbuk
7 sudu besar cili kisar
1 sudu besar gula atau secukup rasagaram jika perlu
1 keping asam kepingminyak
Cara membuat:
Panaskan minyak secukupnya goreng ikan bilis sehingga garing
kemudian angkat. Goreng pula tempe hingga garing kemudian angkat
diikuti dgn kacang tanah digoreng sehingga garing.Keluarkan lebihan
minyak tinggalkan lebih kurang ? cawan , tumis cili kisar dan bawang
merah hingga garing dan naik minyak.Masukkan asam keping dan gula.
Masukkan ikan bilis, kacang tanah dan tempe.Kacau sekata, rasa dulu
jika perlu baru masukkan garam secukup rasa sebab ikan bilis dah
sememangnya masin.Kacau hingga sekata dan kering baru diangkat.
Bila sejuk, masukkan ke dalam bekas bertutup.Ia tahan beberapa hari.
Nota: Pastikan minyak utk menumis mestilah cukup utk menghasilkan
sambal goreng yg cantik dan enak . JANGAN masukkan air jika tidak ikan
bilis dan bahan lain akan menjadi lemau.Ikan bilis tidak perlu dibasuh jika
tidak apabila digoreng ianya tidak akan garing/rangup, cukuplah sekadar
buang kepala dan perutnya.
-------------------------------------------------------------------------------
Sumber : Noormasri - melayu.com