Thursday, October 18, 2007

Ayam Kicap Pak Said

BAHAN “A”
1 ekor ayam, beratnya 1.5 kg, cuci bersih potong 10 dan toskan
200 ml kicap manis
2 sudu makan cuka
2-3 cawan air
Minyak untuk menggoreng dan menumis

BAHAN “B”
3 biji bawang besar, dihiris bulat
5 biji bawang putih, dihiris
2 jari halia, dihiris panjang-panjang seperti batang mancis

BAHAN “C” - tumbuk halus semua
1 biji buah pala
1 sudu makan lada hitam biji
1 jari kayu manis
15 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga

Cara Cara
Lumur ayam dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan
goreng ayam, tetapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
Tumbuk halus semua bahan “C.”Dengan mengunakan sedikit
minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan “B”
sehingga bawangnya layu. Masukkan pula bahan “C”
(rempah tumbuk) dan tumis lagi sehingga naik aromanya.
Tuang kicap, air dan cuka. Gaul rata. Setelah mendidih,
barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Balik-balikkan
dan masak sehingga pekat sedikit dan rempahnya meresap.

------------------------------------------------------------
Sumber : Asmah Laili