Sunday, October 7, 2007

Daging Masak & Kacang Panjang

Bahan-bahanya
200 grm daging batang pinang - di hiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 cm halia - dihiris-hiris batang mancis halus-halus
3 biji bawang puteh - dihiris-hiris
7 biji cili api - dihiris-hiris menyerong
3 biji cili merah - dihiris-hiris
6 batang kacang panjang - dipotong dalam 1½ inci
1 sudu tea serbuk kunyit
½ sudu makan sos ikan
½ sudu makan gula
Garam dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
Basuh bersih daging lalu toskan. Panaskan kuali masukan minyak
lalu tumiskan bahan-bahan yang telah dihiris bawang besar, halia,
cili merah dan cili api. Kacau hingga naik bau dan layur. Masukan
daging masakan dengan cepat. lalu masukan sos ikan gula, garam,
serbuk kunyit dan perasa. kacau rata dan bolehlah masukan kacang

============================================
Sumber : http://cookingmarlina.wetpaint.com