Sunday, October 7, 2007

Rendang Sotong


Bahan-bahan
500 gm sotong sederhana
1 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
daun limau purut
daun kunyit [jika suka]
garam
gula
minyak

Bahan mesin

20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 sm lengkuas
3 sm halia
2 sm kunyit hidup

Cara Memasak
Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak
Masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit. Kacau sekali
sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan
masukkan sedikit gula. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik
minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat. Angkat dan hidang.

---------------------------------------------------------------

Sumber : Hanieliza - http://www.cari.com.my/