Cuba.....jangan tak cuba .
1/2 kg daging batang pinang - di hiris lebar
(boleh juga dicampur dgn hati lembu jika suka..)
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 camca teh jintan besar
1/2 camca teh jintan kecil
1 camca teh lada hitam
sedikit air asam jawa
garam
sedikit gula
2 biji bawang besar - dimayang melintang
kicap pekat
Cara:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia,
lada hitam & jintan tumis . Tumis bahan yang dikisar,
selepas naik minyak, masukkan daging renihkan sebentar,
masukkan sedikit air asam jawa, garam & sedikit gula
masukkan kicap selepas daging masak, masukkan bawang
besar yg telah dimayang .
-------------------------------------------------------------------
Resipi & gambar diperoilihi dari Hellikonia - yt5486.fotopages.com