4 camb rempah kari daging
2-3 camb pes cili
4 pelepah daun kari
2 batang serai, dititik
100 ml kicap manis
2 camb kicap pekat
4 camb sos cili
2 camb air asam jawa
4 camb kerisik
100 ml minyak
Air utk mengempukkan daging
Garam, gula secukup rasa
Bahan kisar:
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5 cm halia
5 cm lengkuas
4 batang serai
Perap daging dengan air asam jawa dan separuh rempahkari
selama 1 jam. Panaskan minyak, goreng daging separuhmasak.
Angkat. Tumiskan bahan kisar, baki rempah kari, pes cili,daun kari
dan serai hingga harum. Masukkan kicap, sos cili, air asamjawa dan
daging. Kacau hingga terbit minyak. Tuangkan air secukupnyadan
kacau sekali-sekala. Bila daging empuk, masukkan kerisik dan kacaurata.
Tambah garam dan gula. Masak lagi hingga pekat.
-----------------------------------------------------------------
Sumber : alaf21.com.my
No comments:
Post a Comment