Bahan-bahan ( 5 orang )
1 ekor ayam, buang segala lemak dan kulit, potong 12
2½ sudu makan lada hitam, ditumbuk kasar
Garam secukup rasa
Bahan diatas digaul rata dan diperap selama ½ jam
4 sudu makan kerisik putih
1 sudu makan lada serbuk
1½ sudu teh serbuk jintan halus
1½ sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh kunyit serbuk
3 biji bawang besar, dihiris halus
3 biji tomato, didadu
1 jari kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
1 pelepah daun ketumbar, dirampai
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
1 cawan minyak kanola
Lagi 2 sudu makan lada hitam, ditumbuk kasar
Cara-cara
Panaskan minyak didalam kuali. Goreng ayam sehingga
¾ masak. Angkat dan ketepikan. Masukkan pula minyak
yang sama, hirisan bawang, kayu manis, cengkih dan pelaga.
Tumis sehingga naik aromanya. Masukkan pes halia/bawang
putih dan tomato. Masak selama 5 minit. Selepas itu, masukkan
lada serbuk, kerisik, serbuk ketumbar, serbuk jintan halus, kunyit
dan garam. Tuang ½ cawan air. Masukkan kepingan ayam goreng
dan masak selama 5 minit lagi. Taburkan gula, lada hitam, hirisan
daun ketumbar dan renihkan selama 5 minit.
----------------------------------------------------------------
Sumber : Asmah Laili