Bahan-Bahan
1 ekor ikan terubuk, potong 2 - bersihkan, tetapi jangan dibuang
sisiknya. Lumurkan ikan dengan asam dan garam, cuci bersih dan
toskan
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 keping aluminium foil
1 helai daun pisang
Sedikit garam
Cara Cara
Lumurkan ikan dengan lada serbuk, kunyit serbuk dan garam
sehingga rata. Ketepikan. Lapiskan foil dengan daun pisang.
Letakkan sekeping ikan, ditengah-tengah daun pisang. Bungkus.
Bakar dengan kepanasan 170 hingga 180 darjah sehingga masak.
Kemudian terbalikkan. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar.
Enak dimakan dengan nasi dan dicecah dengan SAMBAL TEBING
dan SAMBAL KICAP LADA PADI.
PANDUAN : Ikan ini boleh juga dibakar didalam kuali atau secara
tradisional diatas dapur arang.
--------------------------------------------------------------
Sumber : Asmah Laili - Asian Food Channel