Sunday, October 7, 2007

Rendang Kerisik

600 gm daging batang pinang, dihiris nipis
10 ulas bawang merah, dihiris halus
120 ml minyak masak
2 camb air asam jawa pekat }
2-3 camb pes cili }

Bahan A
4 camb kicap manis}
1 camb kicap pekat }
2 camb gula merah }
air secukupnya (utk mengempuk daging)
1/2 kelapa parut, dibuat kerisek
garam secukupnya

Bahan Rempah:
1 camb jintan manis } disangai
2 camb ketumbar } & dikisar halus
1 1/2 camb jintan putih }

Bahan Kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 cm halia
2 batang serai

Di dalam kuali, jerang daging dengan bahan A, rempah dan bahan kisar.
Kacau atas api sederhana perlahan hingga daging empuk (tambah air mengikut
keperluan daging). Masukkan kerisik dan garam secukupnya. Bila kuah daging
bertambah pekat, panaskan minyak, goreng bawang merah hingga garing. Tuang
bawang dan minyak ke dalam daging tadi. Masak lagi hingga pekat.
---------------------------------------------------------------------
Sumber : Puan Norzailina Nordin - http://resipi.zonalaf.com.my