1 kg daging (Potong dadu)
1 kg santan
Bahan A
15-18 Bawang merah - mesin
7 Ulas Bawang putih - mesin
1 Biji halia besar ibu jari kaki - mesin
1/2 Inci kunyit hidup - mesin
5 Hirisan lengkuas (setiap hirisan tu agak2 besar duit 50 sen ) - mesin
5 Batang serai - dititik
1 Senduk nasi cili kering
Segenggam Cili padi kampung
1 keping asam keping
Daun kunyitDaun limau purut
Cara2 :-
Masukkan daging dalam kuali bersama bahan A tadi. Masak dgn
api sederhana sehingga air daging kering. Masukkan santan. Bila
dah mengelegak, masukkan garam, 1/2 sd mkn gula. Bila dah hampir
nak masak baru masukkan asam keping, daun kunyit & daun limau
jika suka.
------------------------------------------------------------------
Sumber resipi dari Yume - http://www.cari.com.my/