1 cawan beras
1 inci halia - ketul
1 sudu besar halba
1 sudu kecil lada putih ( tumbuk halus )
4 biji bawang merah - ketuk
se genggam udang kering ( tumbuk skit)
secawan isi udang basah
secawan daging (pejal) potong halus
2 cawan santan pekat ( kanji tak power kalau tak lemak!!!!...
Bahan tabur :
bawang merah secukupnya - hiris dan goreng garing
daun sup & daun bawang
cili merah di hiris halus ( belah 4 dan mayang halus)
telur masin - rebus belah 4
Rebus beras dengan 4 cawan air dan masukan halia, halba, lada putih,
bawang merah dan udang kering sampai beras kembang / air kering.
Tambah air sekali dengan udang basah dan daging - keep on merebus
sampai nasi tu kembang ikut suka hati kita la... Jangan lupa garam secukup
rasa ya.... Bila dah pueh hati, masuk le santan - biaq mendidih sat. Kacau selalu -
jangan bagi pecah minyak.Dah tu masuk jer dalm mangkuk dan tabur dengan semua
bahan tabur tu....
Nota :
Ni kanji yang paling simple - tak pakai minyak / rempah / tumis. Pakai rebus
jer... tak tau la sedap ke tak untuk orang lain....tapi lepas makan , InsyaAllah
angin kus-kus boleh kluar - penangan halia dan halba. Kalau nak bagi anak kecik
makan , kurangkan lada putih dalam rebusan. Kita nak makan nanti, sprinkel jer lada tu...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sumber : Jamilah Rejab - resipidotnet.yahoogroups.com
Wednesday, October 3, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment